19 Ekim 2010 Salı

Sinüzit Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Sinüzit Nedir, Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi
Sinüzit, Türkiye'de her yıl 15 milyona yakın insanı etkileyen bir sağlık sorunu. Aynı zamanda halk arasında sağlık problemlerinde ilk sıralarda sayılan şeker hastalığı ve kalp yetmezliğinden daha fazla hayat kalitesini bozan bir hastalık. Sadece fiziksel ve fonksiyonel açıdan değil, psikolojik olarak da kişiyi etkiliyor.
Yapılan bir araştırma, hastalığın Amerika'da her yıl 8 milyar doların üzerinde ilaç maliyetine yol açtığını ortaya koyuyor. Bu durum Türkiye’de de çok farklı değil...
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Süreyya Şeneldir, kendinize uygulayabileceğiniz bir testle sinüzit olup olmadığınızı tespit edebileceğinizi belirtiyor.

SİNÜZİT NEDİR?Sinüzit; sinüs mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması sonucu, sinüslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve virüslerin yerleşmesine uygun bir ortam oluşturması neticesinde ortaya çıkar.

KENDİ KENDİNİZE SİNÜZİT TESTİ UYGULAYABİLİRSİNİZ?
Aşağıdaki soruların üç veya daha fazlasına evet diyorsanız sinüzit olma ihtimaliniz yüksek ve böyle bir durumda kulak burun boğaz uzmanına gidilmesi tavsiye edilir.
Yüzünüzde basınç hissi, dolgunluk veya ağırlık hissi var mı?
Burnunuz tıkalı mı?
Koyu, sarı-yeşil burun akıntınız var mı?
Geniz akıntınız var mı?
Koku duyunuzda azalma var mı?
Baş ağrınız var mı?
Nefes darlığı hissi ve öksürük var mı?

SİNÜZİT TİPLERİ NELERDİR?
Akut ve kronik sinüzit olmak üzere başlıca iki ana gurupta incelenirler.
Akut sinüzit her insan senede bir kaç kez geçirebilir. Soğuğa maruz kalma alerji, çevresel kirlilik, vücut direncinin düşmesi gibi kolaylaştırıcı faktörlerin etkisi ile başlar. Burunda basınç hissi, burun tıkanıklığı ve ateş ile kendini gösterir. Tedavi geciktikçe ilave bulgular kendini gösterir. Bu şikayetler 3 ay veya daha fazla sürerse kronik sinüzit adını alır.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR?
Sinüzitin sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır. Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir. İlaç tedavisi erken dönemde oldukça etkilidir. Israrlı ilaç tedavisine cevap vermeyen ve kronikleşmiş sinüzitlerde ameliyat gerekebilir. Ameliyattaki amaç, tıkalı olan sinüs yollarını açmaktır, böylelikle sinüslerin havalanması sağlanmış olur. Havalanan sinüste enfeksiyon geriler ve kaybolur.
Endoskopların kullanıma girmesiyle son 20 yıldır bu işlem güvenle yapılıyor.

YENİ YÖNTEM BALON SİNÜSOPLASTİ NEDİR?
Sinüzit hastalığının başlarında uygulanan ilaç tedavisi soruna çözüm getirse de orta ve ileri derecedeki hastalık için müdahale gerekir. Bugüne kadar ileri derecedeki hastalara, hastanede yatmayı gerektiren, kanamalı ve ameliyat sonrası istirahat gerektiren endoskopik cerrahi yöntemi kullanılıyordu. Kanama sonrası körlük ve beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonların ortaya çıkması nedeniyle yeni tedavi yöntemleri arayışına girildi.
Balon Sinüsoplasti adı verilen bu teknik hastalık tedavisinde yeni bir dönem açtı.
Bu teknikle daralmış olan sinüs delikleri açılıyor ve sinüs ağzına bir balon yerleştiriliyor. Daha sonra balon serum ile şişirildikten sonra şişen balon tıkalı olan sinüsün ağzını genişletiyor.


BALON SİNÜSOPLASTİ’NİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Etkili ve güvenli bir yöntemdir ve komplikasyon ihtimali çok düşüktür.
Teknikte küçük, yumuşak, elastik ekipmanlar kullanılmakta, Kapalı sinüs drenaj kanallarının kibarca açılması sağlanarak çok az doku travması ile sonuca ulaşılmaktadır.
Düşük kanama miktarı: bazı vakalarda hiç doku çıkartmak gerekmediği için kanama da çok az olmaktadır.
Hızlı iyileşme: çoğu hasta 24 saatte normal hayatına dönebilmektedir.
Gelecekte bu bölgede yapılabilecek diğer tedavileri engelleyici bir rolü yoktur. Diğer cerrahilerle beraber ya da ardışık olarak uygulanabilir.
Balon Sinüsoplasti ile, uygulanan diğer tekniklerin aksine burun içinde hiçbir dokuya zarar vermeden, kanamaya yol açmadan ve tampon gerekmeden hızlı bir şekilde iyileşme sağlanarak hastanın müdahaleden bir gün sonra günlük yaşantısına dönmesi sağlanıyor.

OPERASYON NE KADAR SÜRÜYOR?
Operasyon yaklaşık 15 dakika sürüyor. Genel anestezi altında işlem yapılıyor.
Günlük yaşantıdan uzak kalmadan, zaman kaybetmeden, hastanede yatmadan, uygulama yapılan bölgede herhangi bir kesiğe gerek duymadan kısa sürede sonuç alınan bu yöntem sinüzit tedavisinde yeni bir sayfa açıyor.

Sinüzite Ne iyi Gelir
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu Sinüzit için papatya kürü:
Hazırlanışı :
Yaklaşık yarım litre suyu bir tencerede kaynatın. 3 çorba kaşığı kurutulmuş kır papatyasını (büyük papatya olmaz) kaynamakta olan suyun içine atın.
Uygulanışı :
Başınızı havlu ile örterek, yüzünüzü buharına tutarak burnunuzdan nefes alıp verin.
Bu uygulamayı 5 dakika uygulayın. 5 dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip tekrar beş dakika aynı şekilde başınızı havlu ile örterek uygulayın.
Ertesi gün aynı şekilde 5 dakika uygulayıp yarım saat ara verin ve tekrar 5 dakika uygulayın.
Akıntının gelmeye başladığı gün 3 gün ara verin.Papatya kürünü Sinüzit tamamen kuruyana kadar uygulanması gerekir. Papatya kürü uygulamasının yarım bırakılması halinde sinüzit tekrar edebilir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’den Sinüzit için Bitkisel Reçeteler :
* Eşit miktarda hatmi yaprağı, altın başak, orman sarmaşığı karıştırılarak çay yapılır. 2-3 saatte bir 1 bardak içilir.
* 1 litre suya 2 yemek kaşığı dolusu papatya eklenir. Ağır ateşte kaynamaya başlayınca ateşten alınır. Baş ve göğüs büyük bir havluyla örtülerek, 10 dakika papatya buğusu yapılır. Tedavi sonrası hemen açık havaya çıkılmaz.
* Her 3 günde bir, bir limon sıkılıp aynı miktarda su ilave edilerek gözlerden yaş gelecek şekilde buruna iyice çekilir. Bu tedaviye 1 ay kadar devam edilir.
* 1 çay bardağı suya, 1 çay kaşığı kekik yağı konulur. Bir başka fincanda fındık kadar kil eritilir. Üzerindeki duru su dökülür. Kekik yağı karışımı ile birleştirilir. İyice çalkalanır. Günde 3-4 defa burun deliklerine bir kaç damla damlatılır.
* Maydanoz ve ebegümeci beraber haşlanır. Buharı ile teneffüs edilir.
* Seyreltişmiş okaliptus yada nane yağı ile alın veya ağrıyan kısımlar ovulur.
* Taze sıkılmış ananas suyu için, sinüzite iyi gelir.

Dr. Elmira İnal Sinüzit İçin Hem Bitkisel, Hem de Masaj Tekniği İle Çözüm Önerileri
Tabii öncelikle soğuktan korunmak ve antioksidanları almak gerekir diyor.
Sinüzit için Bitkisel Tedavi :
Isırgan otu, kekik ve nane suda kaynatılır, bir yemek kaşığı üzerine karbonat dökülür. Bu kaynamış karışımın ile buğu yapılır. Nefes ağızdan alınıp burnundan, burnundan alınıp ağızdan verilecek. Bu uygulama sinüsler de gevşeme ve rahatlama yapacaktır.
Sinüzit için Masajla Tedavi :
Burun ve çevresine masaj yapılır. Burun kanatları yanlara doğru açılarak masaj yapılır. Burundan kulaklara doğru, iki kaşın arasına, şakaklara, alnın ortasına, ense arkasındaki çukurlara masaj yapılır. Bu uygulamayı 1 ay boyunca düzenli olarak yaparsanız, sinüzitten kurtulabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı Eklerseniz Sevinirim...